ילדים הם שמחה, ועוד יותר מכך – אחריות. האחריות הבסיסית של ההורים היא ליצור לכל ילד או ילדה חדר שיספק להם סביבה אופטימלית לגדול בה. תאורה היא כמובן מרכיב מרכזי, וכאן בעמוד תמצאו טיפים שימושיים שיעזרו לכם לבחור את התאורה המתאימה ביותר לחדר הילדים אצלכם בבית.
איזה גופי תאורה כדאי להתקין בחדר ילדים?
בחדרי ילדים יש בדרך כלל יותר מגוף תאורה אחד, בגלל הצרכים השונים. גוף התאורה המרכזי מאיר את כל החדר, ובנוסף כדאי שתהיה גם תאורה ממוקדת. אם יש בחדר שולחן כתיבה, מומלץ להציב עליו מנורה מתאימה (רצוי עם זרוע גמישה למקסימום כוונון). אפשר גם להתקין מנורת קיר מעט מעל השולחן, לטובת למידה יעילה והכנת שיעורי בית בלי לפגוע בעיניים. גם ליד המיטה כדאי שיהיה גוף תאורה – בעיקר על-מנת לעזור לילדים שזקוקים למעט אור כדי להירדם. המנורה שליד המיטה צריכה להיות חלשה יחסית, כי היא לא נועדה לעזור לראייה אלא רק לייצר אווירה רכה ונעימה.
גופי תאורה עמידים שלא מסכנים את הילדים
ילדים בכל גיל אוהבים לשחק ואפילו להשתולל, ולכן אין טעם להתקין נברשות מפוארות או כאלה שעשויות מחומרים שבירים. הבחירה הנכונה היא של גופי תאורה עמידים שלא יישברו ולא יסכנו את הילד או הילדה. כך למשל, הוספת אהילי קש לחדר הילדים גם שומרת על הבטיחות וגם מייצרת מראה קליל ונעים לעין. כמובן שבמקביל חשוב לוודא שכל השקעים תקינים לחלוטין ושאין חוטי חשמל חשופים – ולהפקיד את מלאכת התקנת גופי התאורה רק בידיים של חשמלאי מנוסה ואחראי.
איך בחירת התאורה משפיעה על איכות השינה של הילד?
ילדים זקוקים לשינה ארוכה ועמוקה מספיק כדי להתפתח באופן מיטבי. בזמן השינה הגוף מתקן את עצמו, מתרחשים תהליכי גדילה חיוניים, מערכת החיסון מתחזקת וגם היכולות הקוגניטיביות משתפרות כשהמוח מקבל מנוחה משמעותית. כדי לעזור לילד או לילדה שלכם לישון היטב, כדאי להשתמש בחדר שלהם באור חם בלבד (אור צהוב). הסיבה: האור הצהוב מעודד הפרשת מלטונין, הורמון שעוזר לילדים (וגם למבוגרים) להירדם, בעוד שאור לבן מעכב את הפרשת ההורמון הזה ועלול לייצר רמת ערנות גבוהה מדי. גם אור חזק מדי עלול להקשות על ההירדמות ולפגוע באיכות השינה.
לשלב את הילדים בבחירה
כל השיקולים הפונקציונליים הנ"ל רלוונטיים לכל הילדים והילדות. כשמגיעים לפן האסתטי, כבר יש הבדלים בין ילד לילד, ולכן כדאי לשלב גם אותם בבחירה. כך למשל יש גופי תאורה בצורות שונות – של בעלי חיים אהובים, של עננים, כוכבים ועוד – ואם תפרגנו לילד את הבחירה בין שלל האפשרויות, הוא ירגיש שהחדר שלו הוא באמת החדר שלו, ושהוא בא לידי ביטוי. באופן דומה רצוי לאפשר לילדים, בהתאם לגילאים שלהם כמובן, לבחור את הגוון הרצוי לכל גוף תאורה.